För hemmaåkaren Patrik Tallåker från Gällaryd har motorsport funnits i blodet. Som liten var det flera i hans släkt och i närområdet som körde rally. Tillsammans med familjen brukade han åka och ut ibland och titta på tävlingarna, men det var först 2011 som han för första gången provade på att köra själv på Drive VXO i Växjö med en folkracebil.

Han har tidigare kört i Volvo Original Cup, men inför årets säsong byggde Patrik en egen grupp F-bil i form av en Volvo. 940. Han har under årens lopp haft flera kartläsare, men nu är det bonusdottern Emilia Sjöberg som sitter i passagerarsätet. 

– Hon var inte dugg intresserad av motorsport först, men följde med på en tävling 2015 och efter det har intresset blivit mer och mer. Vi började åka mer tillsammans 2019 och skulle 2020 ha åkte Volvo Euro Cup i Europa, men pandemin kom emellan. Nu blev det att vi satsade på SM i stället, vilket är lite vilt med nybyggd bil och när Emilia inte har läst så mycket, men allt har helt klart gått över förväntningarna. Bilen är stabil och noterna sitter, säger Patrik.

Patrik Tallåker var en av de första förarna att anmäla sig till Göhlins Skilling 500. Med en stark inledning i SM är Patrik och Emilia redo för hemmatävlingen.

Det är verkligen roligt att vi gav oss in på detta. SM har gått bra hittills och det är roligt att finalen sker i vår motorklubb, säger Patrik och tillägger.

– Vi har beslutat att helt klimatkompensera våran körning. Efter avslutad säsong kommer vi varje år räkna på vårat utsläpp och kompensera med att plantera skog. Tack vare familj och vänner blir detta nu möjligt. 

Text: David Alin