Hemmaföraren Markus Theorin från Smålandsstenar inledde sin rallykarriär som många andra förare i en hemmabyggd Volvo 940 i Volvo Original Cup 2012. Efter två år byttes Volvon ut mot en Opel Corsa och framgångarna började komma allt mer. Opeln byttes snabbt ut mot en fabriksbyggd Citroën C2 R2 som Markus och kartläsaren Henrik rattade till stora framgångar i den tvåhjulsdrivna klassen under två säsonger. 

Efter en satsning i den fyrhjulsdrivna klassen 2015 gjorde duon en storsatsning på junior-SM, när Mitsubishi Lancern byttes ut mot en fabriksbyggd Suzuki Ignis Super 1600.

– Jag hade drömt om bilen ända sedan jag såg PG Andersson bli världsmästare i en sådan 2005. Bara att få den känslan att få köra exakt samma bil var något särskilt extra, säger Markus. 

Inför 2017 byttes Suzukin ut mot en Golf 3, där den främsta framgången blev en total andraplats bland närmare 200 startande i Silverkongen 2018. 

– Under sistasträckan lade växellänkaget av, vilket innebar att jag bara hade treans växel att tillgå. Trots problemen styrde jag bilen i mål till en total andraplats i tävlingen, säger Markus. 

2019 års säsong lades på is och när pandemin gjorde sitt intåg hamnade rallysatsningen på sidan av för Markus Theorins del. När han för ett par veckor fick höra att Göhlins Skilling 500 skulle stå värd för SM-avslutningen, kom längtan efter att åter få ge sig ut på vägarna tillbaka. 

– Trendab Motorsport, som jag jobbar på, har gått in stenhårt för det här. De har byggt en ny motor och gjorde allt för att vi skulle kunna köra en testtävling i Eskilstuna för någon vecka sedan för att se hur grejerna håller. Jag och Henke (Söderkvist) klickade direkt i bilen igen. Allt bara föll på plats och publiken kommer att få se mycket attack. Ska man in i SM-toppen så är det all in som gäller, avrundar Markus. 

Text: David Alin