Det kan redan vara avgjort, det vill säga Per-Gunnar ”P-G” Andersson har försvarat sitt SM-guld i huvudklassen. Annars tänker han säkra det nu.

Då endast fyra deltävlingar ingår i årets korta mästerskap (vintertävlingarna ställdes in på grund av pandemin) räknas samtliga. När detta skrevs hade P-G och hans kartläsare Anders Fredriksson vunnit både premiären i Kil och fortsättningen i Älmhult. Inklusive segrar på power stage, något som inbringade ytterligare 10 SM-poäng. Sedan kördes deltävlingen i Hässleholm och nu är det dags att avsluta hos Skillingaryds MK.
– Det är väl bara att försöka köra ifrån de andra. Det har jag ju lyckats med förut, säger P-G, plirar med ögonen och skrattar gott.

41-åringen är från Årjäng i Värmland och redan innan han började i skolan visste han att rallyförare, det skulle han bli! Via folkrace i unga år blev det rally med NM-guld och SM-silver 2002. Då prisades han också som Årets Rallyjunior (Bilsport Award) av förlaget Albinsson & Sjöberg. Säsongen efter ledde P-G det finska VM-rallyt till motorn gav upp efter 15 sträckor. Dubbla VM-guld som junior efter det. Bland annat. Det är med andra ord en meriterad herre som ålar sig in bakom ratten till GN Motorsports fyrhjulsdrivna Ford Fiesta R5. Samma bil som han rattade i fjol.
– Skilling 500? Nej, den tävlingen har jag aldrig kört förut. Känner inte alls till vägkaraktären. Det närmaste jag kommit är väl ett besök på High Chaparral, när jag var typ sex år och intresserad av indianer och cowboys!

Skjuta gillar han fortfarande, för jakt är ett intresse, främst då småvilt. Annars är det familjen och rally som gäller, förutom arbetet som platschef på Peab Asfalt i Vänersborg/Dalsland. Efter de två raka triumferna i inledningen är han storfavorit till sitt andra raka SM-guld i huvudklassen Internationella 4WD. Vilket kanske meriterar honom till att återigen få ett Bilsport Award, hans femte som senior i så fall.
I högerstolen tar som vanligt Anders Fredriksson plats, också han Årjängsbo.

Text: Annemo Friberg

P-G:s främsta meriter:

– JVM-guld 2004 och 2007

– SM-guld 2003, 2004, 2016 och 2020

– SM-guld i rallysprint 2016

– SM-guld i asfalts-SM 2021

– Fabriksförare för Suzuki i WRC, 2008

– Fabriksförare för Proton, 2011-2012