Från Opel i standardklass till en trimmad VW Golf III har Joakim ”Jocke” Blansch tagit sig. En och annan sträcktid nära de tio främsta är hans mål i helgen.

Familjen Blansch är en rallyintresserad skara. Mamma Britt-Louise ”Bitte” är biträdande tävlingsledare under Göhlins Skilling 500, och hennes döttrar Jennie och Louise har kört rally förut. Louise kille Anton Claesson kommer till start, fast han tävlar för Grimslövs MS. Det gör inte brorsan Joakim ”Jocke” Blansch, utan han har förstås licens för Skillingaryds MK.
– Klart du kan räkna med att jag ska vara med, säger Jocke.
Han har tidigare kört en Opel Astra i Grupp E, men innan jul köpte han den VW Golf III:a han har nu.
– South Swedish Rally var min andra tävling i trimmat, och stundtals gick det helt okey!

Den första var SM-premiären i Kil, även Jockes första försök som rallyförare på den nivån. Den gången blev han 21:a av 43 startande i klass Nationella 2 WD.
– Som liten C-förare får man var nöjd med det. En stor tävling med rek, så det blev långa dagar. Mycket att ta in som ny, fortsätter han.

Nästa SM-deltävling i Älmhult började med att generatorn överladdade och slog ut motorstyrningen. Jocke och co-drivern Anton Geijersson valde att bryta. När bilen var åter på servicen, lyste flitens lampa en bra stund efter att konkurrenterna gått för att byta om och äta lite. För Blansch-gänget var det viktigaste att få ordning på bilen för att kunna starta om lördag morgon.
– Stundtals gick det riktigt bra och vi närmar oss topp tio i klassen när det går som bäst. Det är kul!

Bor gör han i Åker, sydväst om Skillingaryd. Ungefär en mil från start- och mål, så vägkaraktären känner han till.
– Kan tänka mig att det kommer ut mycket folk för att titta och många av mina vänner kör själva. Vi blir ett gäng i vår klass, som kan snacka på serviceplatsen, fortsätter Jocke.
En är Henrik Lennartsson, som kör en Volvo 940 i samma klass som Jocke.
– Han borde vinna över mig, för han har kört SM tidigare och har fler år i bilen. På pappret ska han vinna, det må jag erkänna.

I normala fall är det Anton Geijersson som läser noterna åt Jocke. Tidigare har han åkt mycket med Anton Claesson och med SM-deltävling runt husknutarna blir det 2xAnton i Claessons bil.
– Klart att han får göra det! Jag har andra namn på gång, så det löser sig med kartläsare, säger Jocke.

Text: Annemo Friberg 

Några andra från Skillingaryds MK:

David ”Plombo” Lindström.

”Världens chans att visa upp sig på hemmaplan, skitroligt!” Det säger David som alltid kör Volvo, närmare bestämt en 940 och co-driver är Jessica Svensson. Målet är att knipa något SM-poäng i stentuffa Nationella 2 wd, och då måste denne lokale matador vara inom topp tio. En uppgift han åtar sig med ödmjukhet.


Henrik Lennartsson.

Körde en del i SM innan pandemin satte stopp för allt. Fast i år har det bara blivit en kilometer, innan Evo-motorn i Volvo rasade. Vilket i sin tur ledde till att han ägnade tid åt älgjakt i fjällen, innan det drar igång här hemma. Den nyrenoverade motorn är på plats, allt för att kunna visa hemmapubliken hur brett det går att åka med en Volvo. Att ha kul är målet, ingenting annat.

 

Anton Claesson. 

Ingen äkta förare från klubben, utan Anton tävlar för Grimslövs MS. Men han är tillsammans med Louise Blansch och har Anton Geijersson som bisittare i högerstolen. ”Antonarna” körde delar av SM 2019 och en och annan strötävling före det. Nu, efter två års uppehåll, dammar de av Volvo 940:n och förutom att ha roligt ska klubbkompisen Jocke Hansson sättas på plats. ”Honom måste jag spöa, det är realistiskt” säger Anton.

Patrik Tallåker.

En ny, ännu så länge liten SM-klass till antalet startande är ”Standard”. Där återfinns Patrik Tallåker tillsammans med Emilia Sjöberg i en Volvo 940. Det kan mycket väl bli medalj för duon, även om de troligen inte rår på Isak Arvidsson från Gullabo. Håller bara Isak sig på vägen är han ruskigt snabb, men i South Swedish Rally var Tallåker tvåa och på en total silverplats ligger han.