Getingbo är en uttjatat begrepp. Men finns det något mer passande när Internationella 2WD ska beskrivas? Juniorerna jagar sekunder, ja tiondelar!

SM-klassen brukar ha dussinet startande, och åtminstone hälften är segerkandidater. Alla unga, hungriga juniorer och heta som bara den på att visa framfötterna. Bilarna består främst av små Fiesta R2/Rally4 och en och annan Peugeot 208 R2. Hittills har ”bara” en senior, Emrik Smedberg, vågat mäta sig med de unga och han har fått finna sig i att som bäst sluta på sjätte plats.

Rutinerade Victor Hansen från Hörby har plockats upp av hårdsatsande Team Nybe. Han tog också ledningen i Kil, men efter lunch tappade han mark och slutade efter en tuff sekundjakt tvåa. Vann gjorde Calle Carlberg (bor mellan Nässjö och Jönköping), ledsagad av pappa Torbjörn i högerstolen.
– Vi har som mål att börja deltävlingarna i ett tempo vi är bekväma med och sedan öka. Så får vi se hur långt det räcker, säger Calle.

I Älmhult tog Ydres Albin Nordh täten på fredagskvällen. Lördag morgon delade ett tag Hansen och Isac Nordström, Vedum, på klassledningen. Sedan var återigen Nordh främst, 0,3 (!) före Hansen, och efter SS4 hade Carlberg fått upp farten och en ledning med 0,7 sekunder före Nordström. När det sedan drog ihop sig till målgång ledde Carlberg med så mycket som 7,6 sekunder inför power stage. Då satte Hansen in stöten, och vann både sträckan och klassen. En synnerligen besviken Carlberg blev tvåa, slagen med 1,4 sekunder. Vad värre var, han fick inte till utan tog bara 2 extra SM-poäng medan Hansen tog full pott, fem poäng.

Sedan har vi kört Snapphanerallyt i Hässleholm och hur gick det där? Troligen jagade Carlberg på för kung och fosterland för att peta ner Hansen från tabelltoppen. Å andra sidan vill Hansen ha guld, efter fjolårets brons.

Å tredje sida vill Nordström ha en delseger, och trion Nordh, Adam Westlund och William Binbach har en bruten tävling bakom sig och vill upp i topp. Troligen är det någon av dessa som tar hem klassegern nu i helgen. Men osvuret är sannerligen bäst då juniorerna tar hand om både SM- och JSM-medaljerna.

Text: Annemo Friberg