Göhlins Skilling 500 i Skillingaryd blir en finaltävling utöver det vanliga.

15 specialsträckor fördelat på 11 mils sträcka gör helgens final av Rally-SM, som arrangeras av Skillingaryds Motorklubb, till säsongens längsta tävling.

Över 70 förare ställer sig till helgen på startlinjen, varav tre världsmästare i huvudklassen ”Internationella 4WD”. Förutom efteranmälde Pontus Tidemand, som vann junior-VM 2013, gör även 2020 års juniorvärldsmästare Tom Kristensson ett inhopp på hemmaplan. Den tredje i mästarskaran är P-G Andersson, som blev juniorvärldsmästare 2004 och 2007. Tävlingsledaren Mats Bergman är nöjd.

– Det är en dröm som uppfylls! Tre världsmästare hos oss, plus alla andra i den svenska rallyeliten. Alla borde kunna relatera till det här, även om inte rally är favoritsporten. Tänk en fotbolls- eller friidrottsintresserad som skulle få se Zlatan eller Daniel Ståhl på tävlingsbanan i Klevshult, Skillingaryd, Vaggeryd och Åsenhöga. Det är stort! Välkommen ut i skogen och upplev något unikt, hälsar Mats Bergman.

Tävlingen inleds högtidligt på fredag kväll klockan 18.00 när Gnosjös kommunalråd Kristine Hästmark (M) och Vaggeryds kommunalråd Gert Jonsson (M) inviger tävlingen på Tures Torg i Klevshult.

– Vi önskar att Klevshultsborna finns på plats under fredagskvällen och hjälper till att ge en festlig inramning. Vi har engagerat en välkänd speaker från Tofteryd som kommer att presentera de tävlande innan de drar ut på kvällens fyra specialsträckor. På lördagseftermiddagen blir det prisutdelning på Tures Torg, berättar Mats Bergman.

Serviceplatsen kommer att vara i Klevshult, dit de tävlande anländer tre gånger efter att ha avverkat etapper på fredagskvällen norr om Klevshult, lördagsförmiddagen i Vaggerydstrakten och lördagseftermiddagen väster om Klevshult och Gnosjö kommun. Tävlingen engagerar över 200 funktionärer och har lockat ett över ett 70-tal deltagande ekipage när SM-medaljerna kommer att fördelas.

För hemmaföraren Patrik Tallåker från Gällaryd blir Göhlins Skilling 500 en speciell tävling. För närvarande ligger han och kartläsaren Emilia Sjöberg på silverplats i Standardklassens poängmästerskap. Tillsammans kan duon köra hem en medalj inför hemmapubliken i sin vita Volvo 940.

– Det är verkligen roligt att vi gav oss in på detta och allt har gått över förväntningarna. SM har gått bra hittills och det är roligt att finalen sker i vår motorklubb, säger Patrik Tallåker.

Text: David Alin

Foto: Skillingaryds MK och Joel Carlsson