Nationella 2WD, ofta omnämnt som Grupp H, är den största tävlingsklassen inom svensk rallysport. Tvåhjulsdrivna bilar, rätt hårt trimmade och med egen JSM-klass.

Volvo-bilarna dominerar, men många kör VW Golf och – inte minst – Toyota Corolla. Den första Corollan, av inledningsvis tio byggda, sattes ihop 1998. Den blev direkt en vinnare och är det än i dag, för Hampus Jakobsson från Nyköping vann JSM med den förra året och tog då också silver i SM. När detta skrivs toppar han återigen JSM, och det med maximala 60 poäng. Ny seger för bilen med regnummer KTH963 och ett nytt guld kan vara i hamn. Allt beror förstås på hur det gick i Hässleholm för två veckor sedan.
– Vi är på väg att göra slut på tredje vagnsboken!
En sådan rymmer närmare 150 tävlingar, en skrift där varje start noteras, samt eventuella skador som måste åtgärdas innan nästa tävling.
– Kul att bilen är så konkurrenskraftig fortfarande!

Från början var Corollan sponsrad av Castrol, och hade därför lackats vit med röda och gröna ränder. I dag är bilen nästan likadan till utseendet, bara det att ränderna är gröna och svarta. Om det INTE blir JSM-guld till SMK Nyköpings talang måste han i princip ha nollat i Hässleholm eller bryta nu i Göhlins Skilling 500. Annars har Jacob Johannesson, Gullabo RC, eller Martin Jakobsson, Kolsva MS, små chanser att nå ifatt och gå om poängmässigt. För Hampus har ju 60, medan Jacob och Martin båda fått ihop 37 poäng efter två deltävlingar av fyra.

Text: Annemo Friberg