Att vinna SM med en Volvo skulle inte gå. Men Patrik Flodin visade att det visst är möjligt. Det troliga är att han dessutom gör det två år i rad!

Flodins historia är unik. Från att ha vunnit ”allt” när karriären började i en Volvo Original hoppade han över Grupp H (dagens Nationella 2WD) och satte sig i olika fyrhjulsdrivna bilar. Vann en hel del, typ två VM-silver i Grupp N.
Tappade motivation och lade hjälmen på hyllan.

2018 var han redo igen och tack vare Andersérs Mek Verkstad satt Flodin i en BMW M3 E30 i SM. Trots att han och co-drivern Göran Bergsten tvingades bryta de båda vintertävlingarna blev det guld.
Nästa anhalt blev återigen en fyrhjulsdriven bil, en spritt ny Skoda Fabia R5. Nytt guld, efter en sagolik fight säsongen igenom med Johan Kristoffersson (dubbel världsmästare i rallycross).

– Steget upp till R5 lockar inte längre. Det är bara dyrt, säger Flodin.

Alltså åkte hjälmen än en gång upp på hyllan. Fast ytterst kortvarigt. För Flodins mekaniker ville ha ut honom i rallyskogen igen, och en potent Volvo 940 inhandlades.
– Nu tar jag igen Grupp H-körningen, och det är riktigt roligt att köra det jag kör…
I Göhlins Skilling 500 går han ut först i Nationella 2WD. Missa inte det! Stanna för all del kvar i publikhavet till han kommer, för den alltid så glade hälsingen kan verkligen hantera en Volvo.
– Skilling 500 har jag aldrig kört, så det blir roligt bara för den delen! Sen har jag hört rykten om att det ska vara väldigt fina vägar, jättekul!, fortsätter han.
Och menar då omväxlande snabbt, smalt, bredare och kuperat.

Han är på väg mot sitt andra raka SM-guld med Volvon. Men när han debuterade 2020 på snö i Vännäs, mellan höga snövallar, var det få som trodde på Flodin. Det skulle bara inte gå! Och hur länge sedan var det som en Volvo vann SM…?
– Volvo, det är grejer det! Det går inte att få ut mer ur bilen, vi har i runda slängar 300 hk och det har de flesta, säger Flodin.
Det som gör att han vinner och vinner är sättet att hantera grejerna. Förra året fick han stryk på fyra av årets alla sträckor. Halvvägs in på den här säsongen hade han förlorat en.
– Jag vet faktiskt inte hur jag ska göra 2022. Ett tredje år med bilen blir bara samma, så kanske jag slänger ut en annons. Eller också har jag den kvar och kör ett år till, avrundar Flodin.
En förare publiken älskar, och garanterat vill ha kvar.

Text: Annemo Friberg

 

Meriter i korthet

2005 ledde Gr N i Finland när växellådan havererade på sista sträckan. Slutade femma.
2006 SM-guld i Grupp N. Vann Finnkampen Motor
2007 11:a i sin WRC-debut
2009 Rysk mästare efter att ha vunnit samtliga deltävlingar

2010-2011 VM-silver Grupp N

2018 SM-guld i Trimmat 2WD med en BMW
2019 SM-guld i Trimmat 4WD med en Skoda Fabia R5
2020 SM-guld i Trimmat 2WD med en Volvo 940

2021 Leder Nationella 2 wd med Volvon