Jocke Blansch vill bjuda hemmapubliken på en show. Bild: Joel Carlsson/JCRallypics

SM på hemmaplan i en tuff klass. Det är vad som väntar Joakim Blansch när han ställer sig på startlinjen i Skilling 500. Trots tufft motstånd i trimmat 2WD hoppas Jocke kunna bjuda hemmapubliken på en show.

Vad är dina förväntningar på tävlingen?

– Självklart kommer Skilling 500, som alla andra år, att bli ett superbra arrangemang. Jag representerar en klubb som vet vad som krävs för att alla tävlande och funktionärer ska vara nöjda och glada! Det är många eldsjälar som sliter hårt för att vi aktiva ska få ha skoj i skogarna och nu kommer de få utdelning för allt jobb de lägger ner, en trevlig tävlingshelg med mycket fart och fläkt! Förväntningarna på mig själv ligger mer i att göra sitt absoluta bästa och ta mig till lördagens slutmål, kunna sätta någon sträcktid i topp 15 hade varit kul men i klassen som jag kör i, trimmat 2WD, är en stor och stenhård klass med många snabba ekipage, vilket medför ett högt tempo! Jag får försöka skynda på så gott jag kan och se vart i resultatlistan man hamnar!

Hur har säsongen gått hittills?

– Tyvärr startade min säsong lite senare än planerat, efter ett uppehåll på elva månader så jag har vid detta tillfälle bara hunnit med en tävling – South Swedish Rally i Älmhult. Tävlingen började tyvärr på sämsta vis. 400 meter in på första sträckan, vid en högersväng över ett krön, hade framförvarande bil dragit fram en sten som jag tyvärr körde på. Detta resulterade i punktering vänster fram och trasigt fjäderben. Vi bröt och startade om tävlingen på lördagen då servicegubbarna reparerade på natten! Vi lyckades slutföra tävlingen med blandade resultat, en del sträcktider var bra som jag var nöjd med och några var sämre, men en rolig helg med fler nyttiga SS-mil i ryggsäcken!

Vad är ditt bästa minne från Skilling 500?

– Mitt klart bästa minne av Skilling 500 är från förra årets klasseger ihop med Maja Bengtsson, efter en varm och solig dag som slutade med klasseger i B-klassen och femma totalt, men detta kändes inte som en vanlig seger. Vi fajtades med klubbkompisarna Rasmus och Simon om segern, på sistasträckan gjorde jag ett misstag vilket medförde att vi rullade efter målskyltarna. Jag missbedömde svängen, slappnade av för tidigt och rullningen var ett faktum. Tack vare mycket folk på plats lyckades vi komma på hjul igen! Vi hade nu en nyrullad Golf som fick ta oss till slutdestination Värnamo, där vi kunde pusta ut och inse att vi precis ”rullat” hem en seger. Det är en dag man sent glömmer!

Text: David Alin