Glada medlemmar i tävlingledningen som laddar för nästa helgs SM-rally! Bild: Sara Mejving

Utan en engagerad organisation blir det inget SM-rally. Här får du lära dig mer om några nyckelroller i tävlingsledningen!

”Ett kvitto på väl utfört arbete”. De orden säger tävlingsledaren Mats Bergman från Vaggeryd efter att Skillingaryds Motorklubb tilldelats en av 2023 års SM-tävlingar i rally när anrika Skilling 500 åter får nationell och internationell mästerskapsstatus. Motorklubben var värd för finaltävlingen 2021 i Rally-SM och efter tävlingen tilldelades klubben utmärkelsen ”Årets arrangör” av Svenska Bilsportförbundet. Efter tävlingar i Lima och Älmhult är det nu åter dags för den svenska rallyeliten att göra upp i Vaggeryd, Gnosjö och Värnamo kommun. Vi har tagit pulsen på flera nyckelpersoner i tävlingsledningen inför det stundande SM-rallyt.

Mats Bergman, tävlingsledare:

Hur ser din planering ut inför rallyt?

– Min planering började för mer än ett år sedan tillsammans med att mindre gäng. Det vi fokuserar på inledningsvis är att säkra start- och målplats samt specialsträckor som passar till valt tävlingscentrum. Eftersom vi är välkomna tillbaka till Klevshult så lade vi en bana lik 2021 men med tre helt eller delvis nya specialsträckor och några körs i motsatt riktning. I början hade vi möten en gång i månaden, sedan varannan vecka och nu sedan två månader varje vecka. Efter att jag tagit in de tillstånd jag ansvarar för är min roll tillsammans med biträdande tävlingsledare Bitte Blansch att hålla i mötena och följa upp vår checklista. Sedan har jag sedan jul jobbat med delar av marknadssidan.

Hur ser dina tävlingsdagar ut under rallyt?

– Under tävlingsdagarna är det tänkt att jag inte ska göra något alls utan bara gå och mysa och prata med folk, men jag måste alltid vara tillgänglig för omedelbara beslut tillsammans med säkerhetsgruppen och biträdande tävlingsledare för att garantera säkerheten och tidsschemat.

—————

Bitte Blansch, biträdande tävlingsledare:

Hur ser din planering ut inför rallyt?

– Jag hjälper Mats, vår tävlingsledare, med att hålla i möten och checka av uppgifter från gång till gång. Ett av mina ansvarsområden inför rallyt är att vara sammanhållande ”boendeansvarig” för de i tävlingsorganisationen som har behov av övernattning. Allt från domare, besiktningspersonal och resultatgivning.

Hur ser dina tävlingsdagar ut under rallyt?

– Förutom att vara med på domarmöten och liknande så är jag rörlig på området och ser till så att allt verkar funka, brukar också ha hand om ”brytartelefonen”, dit man ringer om man inte kan fortsätta tävlingen. Det är viktigt att vi snabbt får veta det så att vi vet att allt är OK och ingen särskild åtgärd behövs.

—————

Leif Samuelsson, banchef:

Hur ser din planering ut inför rallyt?

– Planeringen inför ett rally av denna storlek börjar mer än ett år innan själva tävlingen. Jag som mest håller på med banan och bansträckning måste vara ute i mycket god tid för att få innan alla tillstånd från markägare, väghållare, vägsamfälligheter et cetera. Numera ska alla dessa tillstånd vara klara och inskickade till Länsstyrelsen minst fyra månader innan tävling. Mycket vad gäller vägtillstånd handlar om ”delegering” då det är en stor fördel om den som kommer till väghållaren redan känner varandra än om en helt okänd står och knackar på. Sedan fixar jag underlaget till roadbook som Peter Söderström fixar till digitalt och blir ”läsbar”. Har även mycket kontakter med säkerhetsgänget och får deras synpunkter på olika saker längs banan som eventuellt ska med i roadbooken och så vidare. Veckan innan tävling ägnas åt att bygga banan tillsammans med flera andra. Jag fokuserar på pilning och skyltning längs sträckorna och transportsträckor medan andra tar hand om plastning (för att skydda trädgårdar och byggnader). Får också se till att vägåterställning efter tävlingen blir bokad och fungerar.

Hur ser dina tävlingsdagar ut under rallyt?

– Om jag har gjort mitt jobb ordentligt så som banchef ska det vara två lugna dagar. Jag kör, tillsammans med domare och säkerhet, igenom banan och alla specialsträckor cirka 1,5-2 timmar innan de tävlande kommer och kontrollerar att allt är okej med skyltning, pilning och avspärrningar.

—————

Bo Johansson, serviceplatschef:
 
Hur ser din planering ut inför rallyt?  

– Jag försöker grovmäta området lite innan, men kan inte göra serviceplatsen klar förrän veckan innan när vi vet startfältet. Det kan kännas lite stressigt, men jag har bra personal till hjälp.

Hur ser dina tävlingsdagar ut under rallyt?

– På tävlingsdagarna försöker vi se till att serviceplatsen funkar och hjälpa tävlande till sina platser och avhjälpa eventuella problem som kan uppstå. Funkar allt bra kanske vi hinner med att kolla någon sträcka.

—————
Pia Thulin, publiksäkerhetschef:
 
Hur ser din planering ut inför rallyt?
 
– Den har pågått en längre tid redan. Det har varit en del kontakter med markägare, kommuner samt näringslivet i vår bygd. Vi i säkerhetsgänget påbörjar vårt arbete i god tid också och redan ett par veckor innan tävling åker vi rundan första gången. Vi har hunnit ta en första check av utkastet till roadbooken då vi alltid har väl tilltagen tid om det blir lite stopp för eventuella frågor hos de som bor utmed sträckorna. Det sista innan tävlingen är att vi i säkerhetsgänget tillsammans går igenom säkerhetsmanualen, kontaktar samhällsfunktioner som räddningstjänst, hemtjänst, distriktsveterinär och dylikt för information som berör dessa. Dagarna innan tävling åker vi också runt och fixar det vi kallar för säkerhetsbandning. Då bandar vi med ATA-band speciella ställen som behöver uppmärksammas extra för de tävlande samt märker upp förbjudna områden för publik. Vi förbereder även bandningen vid avsticksvägar och dylikt så sträckcheferna lätt kan sätta upp dessa när det är dags att avlysa sträckan för tävling. Vi har även hunnit med utbildning av funktionärer och ska ha en genomgång med våra föråkare.
 
Hur ser dina tävlingsdagar ut under rallyt?
 
– Jag tillhör en av de funktionerna som ska vara på plats från start till slut, så det börjar på torsdagen innan anmälan öppnar. Vara tillgänglig och svara på eventuella frågor samt diskutera ihop oss i tävlingsledningen. Vi i säkerhetsgänget delar upp oss, så Sara och Thomas finns inne på HQ, jag och Karin åker runt banan innan det blir skarpt läge i varsin bil för att säkerställa publiksäkerheten och ta en extra check att alla avspärrningar är ok. När vi har åkt färdigt banan delar vi upp oss lite för att eventuellt kolla extra på ställen som drar mycket publik eller hålla oss i närheten av de sträckor som är i gång för att snabbt kunna ta oss dit om det behövs. HQ, vi ute i säkerhetsbilarna, rescue, tävlingsambulans, föråkare och sträckchefer har ständig kontakt under tävlingen för att stämma av med varandra hur läget är. 

—————

Frida Lindström, teknisk chef:

Hur ser din planering ut inför rallyt?

– Första förberedelserna för varje tävling består av att ta reda på vad jag har för lokaler att tillgå för en förbesiktning, om jag har tillgång till smörjgrop eller lyft, så vi enkelt kan se under bilarna samt eventuella utrymmen för att kunna kontrollera t.ex. turbo och personlig utrustning. Därefter kollar jag hur många besiktningstekniker jag skulle behöva för att utföra förbesiktningen, samt hur många jag behöver för olika kontroller under pågående tävling samt efter målgång. En besiktning är så många fler moment än vad man kan tro, men högsta prioritet under just en förbesiktning är säkerheten, det vill säga att den säkerhetsutrustning som finns i alla rallybilar är korrekt och hel, att allt sitter fast, såsom bälten och säten samt att den personliga utrustningen är hel och ren och av rätt utförande för just en deltävling i Rally-SM. Vissa bilklasser har en minimivikt som bilen måste hålla, därför har vi även en våg på plats för att se att allt följs.

Hur ser dina tävlingsdagar ut under rallyt?

– Under tävlingens gång är min främsta roll att delegera arbetsuppgifter och vidarebefordra information till berörda personer, samt att se till att efterkontroller förbereds. Efterkontrollerna kan innefatta allt från att bromsskivor ska mätas, att bilens hjulbas ska kontrolleras till att bilens identitet ska säkerställas eller att någon del i motor eller drivlina ska kontrolleras så att de följer reglementet. Detta kommer vara min fjärde tävling som teknisk chef och jag är väldigt stolt över att få detta uppdrag. Jag har tidigare varit väldigt aktiv på den administrativa sidan inom just SSMK tidigare men samlat på mig erfarenhet på den tekniska sidan genom att hjälpa till på tävlingar hos andra klubbar. Allt från små lokaltävlingar till våran VM-deltävling Rally Sweden.

Text: David Alin

Bilder: David Alin/Privat