PG Andersson i full aktion i en tävling inför Skilling 500 i september 2021. Bild: Joel Carlsson/JCRallypics

Den 16–17 juni är det dags för den tredje deltävlingen i Rally-SM när mästerskapet besöker Klevshult för årets Skilling 500 som arrangeras av Skillingaryds MK.

Det är 83 ekipage som jagar åtråvärda SM-poäng på de totalt elva mil långa specialsträckorna på klassiska smålandsvägar. I klassen internationella 4WD finns 17 ekipage där Patrik Flodin och Göran Bergsten är seedad att starta först i klassen. Duon jagas under helgen av bland andra grussprintmästarna från Team Nybe, Åhlin/Sjöberg, Åkesson/Bengtsson och Nordh/Bäck men också av fjolårets segrare, och 2021 års Skilling 500-segrare, PG Andersson/Anders Fredriksson. 

I nationella 4WD finns nio ekipage anmälda där Robert Andersson och Jesper Samuelsson ses som favorit, men där Jonna Son Brådhe och Nicklas Edvardsson kan utmana bland annat. 

I internationella 2WD är fem deltagare anmälda, bland andra Isak Reiersen/Lucas Karlsson, Patrik Hallberg/John Stigh och hemmaklubbens Carl Eriksson som lotsar Melvin Bengtsson till, förhoppningsvis, nya SM-poäng. 

Den största klassen, även i denna deltävling, är nationella 2WD med heta namn, såsom Emil Karlsson/Jessica Larsson, Oskar Sundell/Joakim Söderqvist, Mattias Adielsson/Bo Holmstrand, Viktor Karlsson/Jonas Magnér, snabba 240- åkarna Liljegren/Ahl och Kristian Johansson/Fredrik Live. 

Standardklassen ökar och på plats finns 14 ekipage anmälda där Ingesson, Lundqvist och Johansson ska jaga ifatt SM-ledaren Elliott Sjögren/Dennis Norén.

– Ett kvitto på väl utfört arbete när Skillingaryds Motorklubb tilldelats en av 2023 års SM-tävlingar i rally när anrika Skilling 500 åter får nationell och internationell mästerskapsstatus. Motorklubben var värd för finaltävlingen 2021 i Rally-SM och efter tävlingen tilldelades klubben utmärkelsen ”Årets arrangör” av Svenska Bilsportförbundet. Efter tävlingar i Lima och Älmhult är det nu åter dags för den svenska rallyeliten att göra upp i Vaggeryd, Gnosjö och Värnamo kommun, säger tävlingsledaren Mats Bergman.

Tävlingen startar på fredagskvällen där fyra specialsträckor ska köras. Lördag morgon drar SM-rallyt i gång igen efter nattvilan och etapp två innehåller fem specialsträckor och etapp tre, efter lunch, avgörs rallyt på sex specialsträckor.

För mer information om SM-tabeller inför Skilling 500, se poängtabell på Rally-SM:s hemsida.

Text: Sara Mejving