Kartläsartalangen Maja ”Rally-Maja” Bengtsson är redo för Skilling 500. Bild: Joel Carlsson/JCRallypics

Stärkt av framgångarna i SSR ser kartläsaren Maja Bengtsson fram emot att åter tävla i Skillingaryd.
– Målet är såklart alltid en vinst, säger hon inför rallyt.

18-åriga kartläsartalangen Maja ”Rally-Maja” Bengtsson från Virestad spås en lysande framtid inom rally. Efter att tidigare ha lotsat profilen Jonas Kruse från högerstolen byttes Skoda mot Ford när hon bildade radarpar med göteborgaren Mattias Adielsson i hans attack mot SM-titeln 2022 i kungaklassen R5. I år agerar hon kartläsare åt Jonas Åkesson i Team Nybe i klassen internationella 4WD.

– Vi bröt dessvärre i Lima efter en touch med en hård snövall, så därifrån gick vi tyvärr poänglösa. Men däremellan har vi hunnit med att plocka hem en totalseger i Östersund och en andraplats i grussprint-SM och nu senast körde vi till oss en andraplats i South Swedish Rally. Då gjorde vi nog våran livs tävling och den känslan vi hade där går nästintill inte att beskriva, så vi är riktigt taggade och laddade för Skilling 500!

Det är en förväntansfull småländska som ser fram emot att ställa sig på startlinjen i Skillingaryd för att göra upp om åtråvärda SM-poäng.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?

– Skilling 500 är alltid en superfin tävling, med bra och fina vägar och ett väldigt bra anordnat evenemang. Jag var här 2021, då tillsammans med Jonas Kruse, och vi plockade då hem fjärdeplatsen. Jag har väldigt bra minnen härifrån och nu ser jag verkligen fram emot att komma tillbaka! Nu senast i South Swedish Rally plockade vi hem en andraplats så planen är helt enkelt att fortsätta ladda på så som vi gjorde i Älmhult och målet är såklart alltid en vinst. Det är dock en enorm konkurrens i internationella 4WD, så det blir tufft och riktigt utmanande och man kan framför allt inte lämna något åt slumpen. Men det är ju även det som är charmen detta året när PG Andersson, Fredrik Åhlin, Patrik Flodin, Albin Nordh, Jari Liiten, Kalle Gustafsson, William Binbach med flera toppnamn inom sporten är med och fightas i en och samma klass!

Hur förbereder du dig för tävlingen?

– Vi förbereder oss med allt man kan göra – allt från fysisk träning, analysering av incarer (filmer inifrån bilen), test av bil för att hitta den ultimata setupen och de mest perfekta inställningarna till notträning i vanlig personbil. I en sådan här tuff konkurrens finns det absolut inget utrymme för att komma oförberedd så någon form av förberedelse pågår varje dag för att man ska vara på hugget 16-17 juni!

Text: David Alin